Újévi Köszöntő - 2018 a megvalósítás éve lesz

2018 a megvalósítás éve lesz

Kedves Csengődiek!

Ismét eltelt egy év és elkezdődött egy újabb, amely magában hordozza a régi lezárását. Azt a lezárást, amely nélkül nincs kezdet. Ez segít abban, hogy megújult erővel, az elmúlt év tapasztalataival vágjunk neki a kezdetnek. A 2017-es év lezárása van akinek egy év elmúlását, van akinek egy év kezdetét, van akinek a kudarcok eltemetését, van akinek a remények újraéledését, míg másoknak a folytatást jelentik. A folytatás viszont lezárás, számadás, értékelés nélkül nem lehet teljes. Hiszen ez az, ami újabb és újabb lendületet és erőt ad ahhoz, hogy folytassuk megkezdett utunkat és tovább haladjunk kitűzött céljaink felé. Azon célok felé, amelyhez az oda vezető út nem időben, hetekben, hónapokban, években, hanem tettekben és eredményekben mérhető.

Tettekben, melyek előrevisznek. Tettekben, melyek mindennapi életünket befolyásolják. Tettekben, melyek eredménye nem napok alatt válik láthatóvá, de aztán évtizedekig településünk, életünk meghatározó részévé válnak. Tetteink a folytonosság, a kitartás és elszántság nélkül semmit sem érnének. És ezekre sokszor volt szükségünk az elmúlt év során is.

A 2017-es év tartalmas volt Csengőd életében, melynek utolsó napjai eleddig nem tapasztalt sikerekkel zárultak. Mindamellett, hogy végre sikerült az Orcsik utca és a Szent István utca egy részének útburkolatát és a hozzá tartozó vízelvezető árkokat közel 18 millió forintból felújítani, nem sokkal az ünnepek előtt a település karácsonyfája alá az egyik legszebb ajándékot kaptuk, hiszen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (továbbiakban TOP) keretében benyújtott bölcsőde pályázatunk sikeres lett. Így 75 millió forintból egy teljesen új bölcsődei épületet tudunk átadni, mely Csengőd megtartó erejéhez elengedhetetlen. Fontosnak tartjuk, hogy a szülők számára minden feltételt biztosítsunk ahhoz, hogy legféltettebb kincseiket, a gyermekeiket szakértő, biztos és óvó kezekben tudják, mikor visszatérnek a munka világába. Örömünket csak tovább fokozta, hogy a két ünnep között arról kaptunk jó hírt, hogy az önkormányzati utak kezelése és állapotjavítása érdekében beadott pályázatunk is sikerrel járt. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílik arra, hogy a „telefonos” útként emlegetett bekötőút stabilizációját is megvalósítsuk. Az 500 méterenként kiállókkal tűzdelt, közel 3 kilométeres útszakasz olyan murvás borítást kap majd, amely lehetővé teszi, hogy a rossz időjárási körülmények közt is biztonságosan lehessen azon közlekedni.

De ez csak a két utóbbi nyertes pályázat a sok közül. A tavalyi év sikeres pályázati dömpingjével a jövőnket alapoztuk meg, hiszen 2018-ban több, mint fél milliárd forintnyi fejlesztés fog realizálódni Csengődön.

Közbeszerzési szakaszban van az önkormányzati konyha felújítása, melynél a közel 54 millió forintos beruházás nemcsak rekonstrukciós munkálatokat, de az ebédlő bővítését is magában foglalja. Ugyanígy közbeszerzés előtt áll az Orvosi Rendelő, a Sportcsarnok és a szociális intézmény nyílászáró cseréjére és hőszigetelési munkálataira elnyert támogatás, mely során 106 millió forintösszegű pályázati forrásból fogjuk a mai kor igényeinek megfelelően korszerűsíteni az épületet. Ezeken túl az óvodánkat 38 millió forintból fogjuk bővíteni, ami azt jelenti, hogy egy új csoportszoba kerül kialakításra, így a beruházás végeztével, 25 fővel több kisgyermeknek tudunk helyet biztosítani. A települése egyik legnagyobb beruházása az a biomassza alapú fűtési rendszer kiépítése lesz, mellyel a közintézményeink fűtési költségeit a jelenlegihez képest 50 százalékkal tudjuk majd csökkenteni, így könnyítve több 10 millió forinttal a település költségvetését. A 146 millió forintos beruházásnak köszönhetően megújuló energiával tudjuk majd fűteni az orvosi rendelőt, az iskolát, a tornacsarnokot, az óvodát, az önkormányzati konyhát, a művelődési házat, a hivatalt, és a Família Szociális Alapszolgáltató Központ épületét is.

Mindez azt mutatja, hogy elszántságunknak és tettrekészségünknek köszönhetően a megyei TOP pályázati rendszerből nyertesként került ki Csengőd. Ezt a folyamatot azonban nem szeretnénk megszakítani, bár a megvalósítások tekintetében mozgalmas év áll előttünk. De a fejlődés útján tovább kívánunk menni. Szeretnénk, ha lenne piactér a településen, és újabb helyi közösségi eseményeket kívánunk életre hívni, melyhez kapcsolódóan a Bethlen Gábor Alapítványhoz két pályázatot is benyújtottunk. Bízunk abban, hogy az új rendezvényekkel, színes kulturális eseményekkel gazdagított programkínálatunk, a térségben élők számára is egyre vonzóbbá válik majd, miközben településünk ismertségét és elismertségét is nagymértékben növelik.

Mindez azt bizonyítja, hogy Csengődön az elmúlt évben mindenki kitartással és elszántsággal tette a dolgát. Közös munkánk, összefogásunk eddig nem látott eredményeket hozott. Bízom abban, hogy jövőre kitartásunkból, elszántságunkból mit sem veszítünk. Az, hogy az év végén kicsit megálltunk és megpihentünk családunk és szeretteink körében, arra is jó volt, hogy ebből merítsünk erőt ahhoz, hogy a településünkért összefogva, egyetértésben menjünk tovább a megkezdett úton. Kívánom, hogy 2018-ban a megálmodott tervek mindenki életében váljanak valóra!

Békés, Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!


2018-01-02 12:45

« Vissza | Hírarchívum »
Csengőd.hu
Csengőd község honlapja