Hírek

Lakossági használt sütőolaj-begyűjtés szolgáltatás indul

0

2021. április 1-től háztartási sütőolaj leadására nyílik lehetőség, mely újabb lépés a tisztább, egészségesebb környezet kialakításáért, fenntartásáért.

Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni.

A sütőolajat a polgármesteri hivatal udvarában kialakított gyűjtőponton, az erre kihelyezett tárolóban lehet ingyenesen, cseppmentesen, zárt csomagolásban (PET-palack vagy saját olajos flakonba visszatöltve) elhelyezni.

A kialakított gyűjtőponton – mely ezentúl jól megközelíthetően, hivatali nyitvatartási időben áll a lakosság szolgálatában – továbbra is elhelyezhetők az üveghulladékok is.

A lakosság által elhelyezett és elszállított sütőolaj 25 Ft támogatást jelent kilogrammonként a Csengőd Községért Alapítványnak! Legyen Ön is környezetvédő és támogató!

A használt sütőolaj a környezetbe jutva súlyos szennyezéseket okoz: jelentős része a települési csatornahálózatba kerül, mely dugulást okozhat, táplálja az élősködőket és patkányokat, a szennyvíztisztítókat pedig leterheli. A csatornázatlan területeken gyakran a talajba kerül, ahol a talajflórát károsítja, a háztartási hulladék közé öntve növeli annak lebomlási idejét, az állati takarmányba kerülve a káros anyag visszakerül a táplálékkörforgásba. A szelektív gyűjtési rendszer mentesíti a települési csatornahálózatot és a szennyvíztisztítókat a szennyező anyagtól, csökkentve ezáltal az önkormányzat üzemeltetésre fordított kiadását is.

Az összegyűjtött olaj száz százalékban újrahasznosításra kerül: a feldolgozás során bioetanol készül belőle.